Loading...
Wat is Capoeira? 2017-10-12T23:47:34+00:00
Capoeira een Braziliaanse vechtkunst: vechttechnieken vormen samen met dans, muziek, traditie en acrobatiek een spel. Capoeira wordt in feite niet gedanst of gevochten, maar gespeeld. Dit woord geeft precies aan waar het in capoeira om draait: speelsheid, energie, beweeglijkheid en kameraadschap. Capoeira heeft haar wortels in rituelen die werden meegebracht door de Afrikaanse bevolking in de tijd van de slavernij in Brazilië. Twee mensen spelen het capoeiraspel in een door mensen gevormde cirkel, de ‘roda’, waarvan een rij muzikanten het hart is. De twee capoeiristas gaan met elkaar een fysieke dialoog aan met aanvallen, tegenaanvallen, verdedigingen en overnames.
Verscholen onder de continue bewegingen en de acrobatiek ligt een strategisch spel waarbij beide spelers proberen elkaar te slim af te zijn en in de val te lokken.
In de les trainen we aanvals- en verdedigingstechnieken. Deze bestaan uit draaitrappen, directe trappen en verdediging in de vorm van ontwijken. Daarnaast werken we aan kracht en uithoudingsvermogen, evenals acrobatiek. Meer gevorderde leerlingen trainen ook diverse take-downs. Muziek en ritme vormen bij capoeira een belangrijke component, dus iedere les oefenen we ook met de verschillende muziekinstrumenten.